Als de nummer twee of lager van een inschrijving een kort geding tegen de aanbestedende dienst start (meestal de verliezer die op de tweede plaats is geëindigd), komt het vaak voor dat de voorlopige winnaar daarbij ‘tussenkomt’ (zich erbij aansluit met een eigen eis). Het doel van de tussenkomst is om als winnaar van de inschrijving deze winst te behouden en de claim van de verliezer afgewezen te krijgen. Als je als derde of lager bij de aanbesteding bent geëindigd heeft het geen zin om tussen te komen, omdat bij winst van jouw rechtszaak de nummer twee op de lijst het werk gegund krijgt.
Wel is er een andere mogelijkheid om als derde of lagere wellicht een nieuwe aanbestedingskans te realiseren. Deze kans kan als volgt worden gecreëerd worden.
Stel dat de tweede op de gunningslijst een rechtszaak aanspant tegen de aanbestedende dienst, omdat hij vindt dat hij ten onrechte de opdracht NIET heeft gekregen. Dan kun je als derde of lagere inschrijver wellicht succesvol tussenkomen, MAAR daarvoor moet je wel een geheel eigen grond hebben anders wordt je niet ontvankelijk verklaard. Eenzelfde rechtsgrond als in het ‘hoofdgeding’ van de als tweede geëindigde is dus niet succesvol.
Die eigen grond kan dan bijvoorbeeld zijn, het op een niet geldige wijze hanteren van de gunningscriteria (en wellicht is dat de enige houdbare en ontvankelijke grond). Indien de rechtszaak alsdan succesvol wordt afgesloten, moet de aanbestedingsprocedure geheel opnieuw worden doorlopen.
Zo creëer je aldus een nieuwe kans, helaas niet voor jou alleen maar voor iedereen natuurlijk.
Het is aan te bevelen deze zaak gezamenlijk met andere verliezers te starten, wel zo handig qua kosten en de individuele/gezamenlijke relatie ten opzichte van de aanbestedende dienst bescherm je wat meer.
Houd wel rekening met de eventuele contractuele vervaltermijnen van het recht om een kort geding te starten!