In december 2018 heeft de rechtbank zich over deze vraag gebogen. De eerste ingeving of het gevoel van u als lezer zal zijn: Nee natuurlijk niet want een aangestelde beheerder is geen eigenaar van de aandelen, die op grond van een overeenkomst kennelijk moeten worden overgedragen. Doet de beheerder dat wel dan is hij aansprakelijk voor de schade en is de overdracht nietig gezien een gebrek bij de overdracht, want hij is geen eigenaar.
De vraag kwam op doordat bij de Rechtbank Noord-Holland een rechtszaak aanhangig was gemaakt over verschil van inzicht tussen twee broers over de te volgen koers in de onderneming. Het beste bleek uit elkaar te gaan, waarbij de éne broer de andere zou uitkopen.
Normaliter is de conclusie in alinea één juist. Maar voor de door de Ondernemingskamer benoemde beheerder bestaat wel degelijk een mogelijkheid om toch aandelen in een vennootschap rechtsgeldig aan een ander over te dragen. Die mogelijkheid is op twee gronden te verwezenlijken. Ten eerste kan dat wanner de andere partij toestemming geeft tot uitvoering daarvan. Mocht de andere partij echter geen toestemming geven dan staat de weg open om aan de rechtbank een vervangende goedkeuring te vragen.
In het onderhavige geval was het tweede uiteindelijk noodzakelijk omdat de partij die zijn aandelen moest overdragen weigerachtig was. Na een goed onderbouwde stellingname van de beheerder gaf de rechtbank Noord-Holland haar goedkeuring aan de beheerder om over te gaan tot het overdragen van de aandelen van de weigerachtige partij aan de andere partij (zijnde zijn broer). Daarbij werd wel een reële prijs betaald voor de aandelen. Toch stemt het tot denken waarom twee broers het zover laten komen ten aanzien van een bedrijf waarin zij al decennialang met elkaar samenwerken.
Wilt u het vonnis van de Rechtbank lezen klik dan op deze