Dat kan. Maar daarbij moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.
De website moet een:
Dit soort criteria zal een rechter aanhouden om te bepalen of uw website beschermd dient te zijn tegen copy-cats. Als de copy-cat een duidelijk gelijkende website heeft dan zal de rechter de wederpartij veroordelen tot beëindiging / opheffen van de concurrerende website en een eventueel geëiste schadevergoeding toekennen.
Eigenlijk is de belangrijkste voorwaarde de eerste, want die herbergt alle andere in zich. Dat betekent dat u zelf echt betrokken moet zijn, en laat dat niet alleen maar over aan een reclame- of PR- bureau. Zorg ervoor dat u uniek bent in uw ontwerp en dat u weet wat en hoe u het wilt. Van frame-opbouw tot algemene uitstraling, van kleuren tot lettertypes, van opbouw van de onderwerpen tot uitklapfuncties, van tags tot blogindeling, waar een harmonica wel of niet, van opzet tot vulling van individuele blogs, etc.
En wijs, in uw disclaimer of copyright beschrijving, derden op de auteursrechtelijke bescherming die u claimt. Het kan geen kwaad. En oh ja, let alvast even op het gebruik van cookies en hyperlinks; maar dat kunt u in een andere blog lezen.