Internationale rulings kunnen bijvoorbeeld worden aangevraagd voor de vennootschapsbelasting, dividendbelasting, het voorkomen van dubbele belasting of de deelnemingsvrijstelling. Eind april heeft de staatsecretaris het nieuwe voorstel, hoe om te gaan met internationale rulings, aan de Tweede Kamer gestuurd.
Na het doornemen van het voorstel blijkt dat de belangrijkste aanpassing de volgende is: de aanvrager moet voldoende daadwerkelijke economische activiteiten in Nederland ontplooien. Oftewel de tegenwoordig vaak gebezigde term ‘substance’.
Die wordt ingevuld/beoordeeld op grond van bijvoorbeeld:
De beoordeling zal niet alleen door de inspecteur maar ook door een in te stellen College Internationale Fiscale Zekerheid ( CIFZ) worden uitgevoerd. Afhankelijk van het onderwerp waarover de ruling gaat is de inspecteur of het CIFZ ‘in the lead’, maar het CIFZ dient altijd mede de ruling te ondertekenen. Tevens draagt het CIFZ zorg voor de coördinatie van het vooroverleg en waarborgt zij de eenheid van beleid en uitvoering. Vooral de laatste activiteiten moeten ervoor gaan zorgen dat niet iedere inspecteur een andere handelwijze hanteert, hetgeen een in de praktijk op velerlei gebied veel voorkomende situatie is.
In het voorstel is tevens opgenomen dat onder bepaalde omstandigheden geen ruling tot stand kan/mag komen. Met name als de ruling ten doel moet hebben het ontwijken van belasting of dat de revenuen naar niet-of laagbelastende of niet-coöperatieve landen worden doorgesluisd
De rulings worden voortaan geanonimiseerd gepubliceerd, ook de aangevraagde rulings die niet zijn gehonoreerd.
De regeling moet op 1 juli 2019 ingaan.
Wilt u hierover meer weten, bel of mail ons.