Indien u schenkt en u wilt de schenking niet in een gemeenschap laten verdwijnen, maar het echt alleen aan de beschonkene laten toekomen, dan is het verstandig dit bij de schenking schriftelijk te vermelden.
Indien u een schenkingsovereenkomst sluit dan kunt u dat beding daarin eenvoudig opnemen. Doet u de schenking alleen via een bankoverboeking denk er dan aan om de uitsluitingsclausule in de omschrijving bij de overboeking te vermelden. U heeft daarvoor natuurlijk niet veel ruimte.
Maar het kan door bijvoorbeeld op te nemen ‘deze schenking valt buiten enige gemeenschap’ of ‘deze schenking wordt uitgesloten van enige gemeenschap’. De vermelding ‘schenking’, ‘uitsluiting’ of ‘schenking bij uitsluiting’ is toch wat te kort en kan tot discussies leiden. En die wilt u nu juist voorkomen.
Daarom blijft het beste advies om voor de zekerheid de schenking toch aan papier toe te vertrouwen. Daarvoor is het niet noodzakelijk om naar de notaris te gaan, u kunt die korte schenkingsbevestiging ook zelf opstellen. Maar u kunt ons bellen, wij hebben voor u een exemplaar liggen. Tegen een passende vergoeding, want bij ons moet de schoorsteen ook roken. Waarom? Zodat wij ook een keer een schenking aan onze kinderen kunnen doen natuurlijk, onder uitsluiting dat dan weer wel.
Wilt u hierover meer weten, bel of mail ons.