Dit onderwerp heb ik voor mijn masterscriptie in 2017 onderzocht. Vanaf het ontstaan in het Romeinse recht, de ontwikkeling via het canonieke recht, het Franse recht en uiteindelijk de implementatie daarvan en werking in ons Nederlandse recht. Na bestudering van alle Nederlandse jurisprudentie hierover heb ik vastgesteld hoe je het in je voordeel kan inzetten.
Het is een anomalie in het Nederlandse privaatrecht. Dat komt doordat het eigenlijk een strafrechtelijke bepaling is. Een juridische cross-over, vergelijkbaar met de term in autoland. De gevolgen, van het door de rechter van toepassing verklaren van dit wetsartikel kunnen behoorlijk ingrijpen in het eigendom en/of het bezit van roerende en onroerende goederen en vermogensrechten.
Het wetsartikel speelt alleen een rol bij bijzondere gemeenschappen die veel voorkomen. Op basis van de wet zijn bijzondere gemeenschappen, een:
U begrijpt dat het wetsartikel daardoor veel rechtsgebieden raakt, zoals erfrecht, huwelijksvermogensrecht, ondernemingsrecht, vennootschappelijk recht, etc. Aanvullend zijn een aantal wetsartikelen uit het Wetboek van Burgerlijke rechtsvordering van toepassing zoals verzegeling en meineed. En met deze laatste komt het Strafrecht om de hoek kijken.
Al deze bijzondere gemeenschappen hebben gemeen dat daarin altijd meerdere personen (officieel deelgenoten genoemd) betrokken zijn, want anders is een gemeenschap niet aan de orde. Als voorbeelden betreffen het erfgenamen, voormalige partners of voormalige vennoten. De goederen van de bijzondere gemeenschap omvatten alle zaken (roerend en onroerend) en alle vermogensrechten.
De bedoeling van het swetsartikel is dat indien een deelgenoot, al is het maar één goed van die bijzondere gemeenschap opzettelijk verzwijgt/zoek maakt/verborgen houdt, die deelgenoot zijn aandeel in alle goederen van de bijzondere gemeenschap verbeurt aan de andere deelgenoten. In essentie betekent het dat je wordt uitgesloten van de bijzondere gemeenschap en met als gevolg dat jouw recht op verkrijging van jouw aandeel in de bijzondere gemeenschap middels uitspraak van de rechter vervalt. Ben je met twee erfgenamen en de ene bedondert de boel dan krijgt de andere alles. Zo ook voor ex-partners of ex-vennoten, etc. Maar het kunnen ook meerdere deelgenoten zijn die (gezamenlijk) zich hieraan bezondigen. Door de gevolgen is het voorwaar een stevig wapen.
Voordat je op dit punt bent aanbeland, heb je wel in redelijkheid een onderzoeksverplichting en een rechtsgang nodig. Maar als het gaat om een behoorlijk financieel belang is het te overwegen om deze stap te zetten.
Bent u getriggerd om hierover meer te weten. Ik kom u graag vertellen hoe u met deze materie om moet gaan, hoe het te gebruiken is en hoe u de kans op succes van een dergelijke vordering bij de rechter zo groot mogelijk kunt maken.