De WAB (wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans) wordt binnenkort in de Eerste Kamer in stemming gebracht. Als het voor de minister naar wens verloopt wordt het voorstel ongeschonden aangenomen.
Veel wordt geschreven over de aanstaande veranderingen en het hoe en waarom, etc. Vaak uitgebreide artikelen die niet zo inzichtelijk of leesbaar zijn. Wij zullen trachten de veranderingen, voor u als ondernemer, kort en bondig toe te lichten. Allerlei bijzondere uitzonderingen op de regel laten wij rusten, maar indien gewenst kunnen wij u daarover persoonlijk van op de hoogte stellen.
Transitievergoeding
- Alle werknemers hebben vanaf het begin van de arbeidsovereenkomst recht op transitievergoeding.
- Werknemers van boven de vijftig jaar oud ontvangen geen extra vergoeding meer over hun gewerkte jaren boven de leeftijd van vijftig.
- Het is voor de werkgever aan te bevelen om jongere werknemers voor 1 januari 2020 te laten gaan en oudere werknemers pas na 1 januari 2020; voor de werknemers werkt het a contrarium.
- De enige vergoeding die de werknemer nog ontvangt is 1/3 maandsalaris bruto per volledig gewerkt jaar (of 1/6 per volledig gewerkt half jaar).
- Per saldo wordt de transitievergoeding behoorlijk verlaagd, tot bijna 50%!
- Slapende dienstverbanden kunnen na 1 januari 2020 goedkoper worden afgewikkeld.
- Een werkgever die na 30 juni 2015 een transitievergoeding heeft betaald wordt door de overheid gecompenseerd; belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat de werknemer na 30 juni 2015 ziek uit dienst is gegaan. De aanvraag voor de compensatie moet tussen 1 april 2020 en 1 oktober 2020 worden ingediend.
Ketenregeling
- De tijdspanne voor drie opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten is per 1 januari 2020 3 jaar in plaats van 2.
- Er is geen overgangsperiode van toepassing.
Oproepkrachten
- De regeling van de termijnen van het op tijd oproepen en het op tijd afzeggen worden op papier wat strenger. Niet op tijd betekent dat de werknemer compensatie kan vragen.
- Nieuwe regel is dat de werkgever 12 maanden na het aangaan van de oproepovereenkomst, een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moet aanbieden voor het gemiddeld aantal gewerkte uren. Doet hij dat niet dan heeft de werknemer een vordering op de werkgever.
- Maar of de werknemer daadwerkelijk een beroep doet op de compensatie/vordering, ik schat in van niet. Zo wel, dan wordt de werknemer helemaal niet meer opgeroepen.
Pensioen van payrollers
- Voor het opzetten van een payroll pensioen regeling (PPR) is nog tijd tot 1 januari 2021.
WW-premiedifferentiatie
- Om werkgevers te verleiden meer arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd aan te gaan wordt de WW-premie in die situatie lager.
- Bij andersoortige contracten wordt de WW-premie hoger.
- Het verschil tussen beide premies is niet meer dan 5 procentpunten.
Cumulatiegrond
- Als één of meerdere ontslaggrond(en) niet zelfstandig tot een beëindiging van de arbeidsovereenkomst kan/kunnen leiden, ontstaat per 1 januari 2020 een nieuwe mogelijkheid. Dan kan op basis van het combineren van twee of meer ontslaggronden, die elk voor zich niet voldoende zijn voor ontslag, mogelijk toch de beëindiging van de arbeidsovereenkomst met zich brengen.
- Wel moet de rechter in zijn vonnis aangeven dat voortzetting van de arbeidsovereenkomst van de werkgever niet kan worden gevergd.
- Indien deze route wordt gekozen wordt de wettelijke verplichte transitievergoeding vermenigvuldigd met 1,5. Zie het maar als een boete van 50% door het succesvol gebruik maken van deze escapemogelijkheid.
Geplaatst 22-05-2019