De laatste jaren is waar te nemen dat steeds meer rechtszaken worden gevoerd over open gevallen testamenten en de daaraan verbonden gevolgen. In toenemende mate liggen erfgenamen met elkaar overhoop, bijvoorbeeld doordat erfgenamen:
Gelukkig gaan steeds meer erfgenamen ertoe over een notitie op te stellen met daarin de uitleg waarom in het testament voor het één of ander is gekozen. Dat verduidelijkt al veel voor de erfgenamen en leidt tot veel minder discussie.
Op grond van mijn ervaring weet ik dat rechtszaken over erfrechtelijke aangelegenheden niet zelden 10 tot 20 jaar kunnen duren. Dat is eigenlijk van de zotte. Het leert je dat zodra geld een rol gaat spelen, indien nodig, de handschoenen afgaan. Centraal staat niet meer om door de ogen van de erflater te blijven kijken, maar men kijkt alleen nog vanuit de IK-stand.
Notarissen en advocaten hebben een steeds grotere praktijk in deze aangelegenheden. Maar dat is toch zonde van de centen! Als je al wat uit een erfenis verkrijgt geniet dan van hetgeen je zomaar krijgt (wat dat is het in feite), en focus niet op wat je niet hebt. Het niet hebben is voor de mens kennelijk een sterke emotie, is het niet vanuit de erfgenaam zelf dan komt de emotie wel voort uit de koude kant.
Uitspraken zoals “zou jij toch niet eens….’, ‘ik wil mij er niet mee bemoeien hoor maar…..’, ‘jij hebt toch veel meer betekent voor…..’, ‘zij hebben toch helemaal niet omgekeken naar…..’, ‘die spulletjes staan toch veel beter bij ons in huis…..’, ‘dat was toch aan jou belooft en nu…..’. Zij zijn aan de orde van de verdelingsdag, maar hebben vaak een averechts effect op de (familie)verhoudingen die toch al gevoelig kunnen liggen. Het wapen van de rechter moet er dan maar aan te pas komen, na eerst een lange tijd onderling op scherp te hebben gestaan.
Wilt u uw verhaal kwijt en middels mediation op weg geholpen worden? Mail of bel ons.
Geplaatst 19-6-2019