Deze is week geleden ingediend en heet officieel ‘Wetsvoorstel implementatie ATAD2’. Het is een technische term die in gewone taal kan worden uitgelegd met: het bestrijden van internationaal fiscale constructies (ook wel hybride constructies of hybride mismatches genoemd). Bij deze constructies is het belangrijkste doel de te betalen belasting te minimaliseren en wellicht zelfs op NUL te kunnen stellen.
Dat kan bereikt worden door de opbrengsten middels meerdere internationale ondernemingen naar laag- of niet-belastende landen te sluizen én door dezelfde kosten in meerdere landen af te trekken van de opbrengsten. Deze mogelijkheden ontstaan doordat de belastingverdragen tussen landen en/of de nationale fiscale wetgeving van landen gaten laten vallen in de belastbaarheid van opbrengsten. Deze gaten ontstaan bedoeld (een land kan hierdoor voordeel behalen ten opzichte van andere landen) of onbedoeld (bij het wetgevingsproces heeft men geen goed overzicht van de relevante internationale fiscale wetgeving).
Daarnaast is de omstandigheid dat de wetgeving tot stand komt door ambtenaren, fiscale adviseurs accountants, bedrijfsfiscalisten en professoren/hoogleraren van de universiteiten. Een afvaardiging van deze beroepsgroepen zitten in commissies die uiteindelijk de wetgeving op papier zetten. Vaak ziet men dat bij nieuwe wetgeving al weer witte vlekken aanwezig zijn, waar men in de praktijk vrolijk gebruik kan maken. En dan na constatering van deze witte vlekken weer een aanpassing in de wetgeving moet doorvoeren, waarbij dezelfde beroepsgroepen weer betrokken zijn. Conclusie: het is gewoon een circus.
Wat te denken van een aanvulling in het wetsvoorstel die niet in de versie van de nu afgesloten internetconsultatie stond. Namelijk dat de ICBE (instelling voor collectieve beleggingen in effecten) en de ABI (alternatieve beleggingsinstellingen die niet aan de regels voor een ICBE voldoet) onder voorwaarden niet vallen onder de nieuwe wetgeving. Wie heeft die bijzonderheid nu weer bedacht. De deelnemers in die beleggingsinstellingen kunnen namelijk net zo goed (inter)nationale (zeer) vermogende particulieren en bedrijven zijn. Denk ook maar aan eenzelfde constructie die Bill Gates al jaren geleden heeft opgezet. En de voorwaarden die van toepassing zijn op de ICBE en de ABI brengen weliswaar administratieve rompslomp met zich, maar ach het papier is geduldig en als je honderden miljoenen of wellicht miljarden hebt dan vallen de kosten in het niet bij de besparing van de te betalen belasting.
Wij zijn benieuwd wat de uitkomst zal zijn van de parlementaire behandeling, in tijd en resultaat.
Geplaatst 8-7-2019