Zoals u zult weten kent de VVE een splitsingsakte waarin is aangegeven wat ten aanzien van gemeenschappelijke en privé ruimten wel en niet is toegestaan. U kunt namelijk al deze regels in de splitsingsakte opnemen, lekker handig. Maar wel omslachtig omdat bij wijzigingen iedere keer een bezoek aan de notaris noodzakelijk is.
Daarom kiezen veel VVE’s om naast de algemene en dwingende regels van de splitsingsakte, een HHR op stellen voor aanvullende regels voor algemene ruimten en zeker voor expliciete regels ten aanzien van de privégedeelten. Dat is een dan gewone overeenkomst en die is bij 2/3de meerderheid van stemmen te wijzigen. Redelijk eenvoudig en kostenbesparend. Maar dan………………
In de praktijk is echter duidelijk geworden dat in veel HHR-en regels worden opgenomen die juridisch niet geldig zijn, omdat veel regels in een HHR de regels van de splitsingsakte ondermijnen of doorkruisen. En dat….. is niet toegestaan.
De splitsingsakte is bij de VVE het moederdocument en is leidend en een HHR mag alleen regels verduidelijken, passend binnen het doel en de strekking van de splitsingsakte. En daar wringt heel vaak de schoen.
Zonder in te gaan op allerlei omstandigheden, want dan wordt dit een blog van tien bladzijden, nodigen wij u uit met ons contact op te nemen. Dan screenen wij uw splitsingsakte en uw HHR op inconsistenties (mooi woord voor scrabble, zeker bij 3x de woordwaarde).
Stuur uw stukken aan ons op en u verneemt snel van ons.
Geplaatst 27-8-2019