Het uitlenen van aandelen geschied regelmatig. Het doel is binnen concernverband of tussen op zichzelf staande partijen bepaalde zeggenschapsrechten tijdelijk te bundelen en besluitvorming te kunnen beïnvloeden. Het is dan zeer noodzakelijk dit middels overeenkomsten goed te documenteren. De quintesins van deze actie is een tijdelijke verschuiving.
Echter het komt ook regelmatig voor dat de aandelen bijna het hele jaar worden uitgeleend om allerlei administratieve rompslomp te voorkomen. Dat heeft een naar gevolg. Recent heeft het Gerechtshof Amsterdam, in navolging van het standpunt van de Belastingdienst, bepaald dat het teruggeven van de uitgeleende aandelen vlak vòòr het ontvangen van dividend op die aandelen leidt tot het niet kunnen verrekenen van de door de uitkeerder van het dividend al betaalde/ingehouden dividendbelasting. De ontvanger dient alsnog zelfstandig eveneens dividendbelasting te voldoen.
De kern van de overweging is logischerwijze of de uitlener van de aandelen recht heeft op het dividend, gezien de omstandigheid dat zij 364 dagen van het jaar haar aandelen heeft uitgeleend. En aldus geen enkel recht dat rust op de aandelen zelfstandig kan uitoefenen.
Leuke stof om over na te denken. Dan doen wij dan ook. Het is de vraag of de verliezende partij de stap naar de Hoge Raad maakt. Wij hopen van wel. Dat kan een interessante discussie opleveren.
Geplaatst 17-5-2020