Als een perceel grond dreigt te worden onteigend omdat de gemeente in de toekomst een bepaald plan wenst te realiseren, wordt regelmatig door de grondeigenaar aangegeven dat zij zelf dat plan wenst te realiseren. Dat wordt het recht van zelfrealisatie genoemd.
Dit kan alleen gehonoreerd worden als het een plan betreft dat de grondeigenaar inderdaad zelf zou kunnen realiseren. Dat recht kan niet worden ingeroepen bij sommige voorgestane overheidsplannen, zoals natuur, snelwegen en een kerncentrale. Maar vele andere plannen die bijvoorbeeld in delen zijn te realiseren is het recht met succes in te roepen. Een heel bekend voorbeeld daarvan is woningbouw.
Wel zijn een aantal vereisten van toepassing om het ingeroepen recht ook te laten slagen. Dat zijn achtereenvolgens de omvang van de in bezit zijnde grond, hoe doelmatig kan het plan worden aangelegd inclusief het eventueel beheren daarvan, en de aard van de functie die ter plaatse moet worden gerealiseerd.
Eén nog niet genoemde voorwaarde is eigenlijk het allerbelangrijkste. Dat is het vereiste dat een duidelijk en concreet plan moet worden ingediend, waarin de gemeentelijke vereisten zijn verwerkt. Het is zeer verstandig deze zelf op te stellen en uit te werken (kan natuurlijk ook door een derde in jouw opdracht), alvorens het recht van zelfrealisatie wordt ingeroepen. Dan heeft de overheidsinstantie een duidelijk plan welke zij kan toetsen aan alle vereisten die gelden ten aanzien van de door de overheidsinstantie voorgestane invulling van het gebied.
Wilt u hierover meer weten?
Wij stellen u graag op de hoogte.
Geplaatst 27-5-2020