Wij lazen recentelijk een interessant arrest over een andere benadering van het onderwerp bestuursaansprakelijkheid.
Een crediteur kan zijn debiteur met een vonnis onder druk zetten om de openstaande nota maar te betalen, ‘or else’. Het is verleidelijk, maar ‘tricky’. De debiteur zal waarschijnlijk wel betalen, maar ook in hoger beroep gaan (als het financieel belang maar hoog genoeg is).
Stel dat in hoger beroep het eerdere vonnis wordt vernietigd, dan bestaat het risico dat ook de betaling die de debiteur al heeft verricht door de crediteur moet worden terugbetaald. Indien die terugbetaling NIET kan worden gedaan, omdat dat geld door de crediteur begrijpelijkerwijze aan lopende zaken is besteed, dan loopt de bestuurder van deze crediteur, u in privé, een gerede kans dat hem een persoonlijk ernstig verwijt kan worden gemaakt. In juridische termen heet dat bestuursaansprakelijkheid. Als gevolg daarvan moet dan de bestuurder, in essentie u in privé, de terugbetaling verzorgen.
Samenvattend, het risico bestaat dat een in eerste aanleg positief vonnis, in hoger beroep in een teleurstelling eindigt. Daarmee dient u als goed ondernemer natuurlijk rekening te houden. Daarom is het van belang dat u na ontvangst van de betaling van de debiteur, deze betaling/gelden apart houdt totdat de gehele rechtszaak is geëindigd. Daarmee voorkomt u veel narigheid.
Nieuwsgierig naar de precieze omstandigheden? Wij lichten het u graag toe.
Geplaatst 8-7-2020